Ventilatie technieken Systeem C

GA TERUG NAAR:

Hoofdpagina ventilatie

Residentiële ventilatie

Soorten Ventilatie

Systeem C staat voor ‘natuurlijke toevoer van verse buitenlucht’ & ‘mechanische afvoer van vervuilde binnenlucht’. De toevoer wordt in de praktijk gerealiseerd middels raamroosters. Afhankelijk van uw systeem dienen deze raamroosters te beschikken over een bepaalde mate van zelfregeling, of zelfs systeem geïntegreerd geregelde raamroosters.

Op de basis van systeem C bestaan verschillende vormen;

  • continue mechanische afvoer van de binnenlucht op eenzelfde niveau of met een handmatige bediening,
  • mechanische afvoer van de binnenlucht middels vraaggestuurde sensoren op basis van CO2 en/of Vocht, lokaal of centraal gemeten,
  • mechanische afvoer van de binnenlucht met warmte recuperatie voor de productie van sanitair warm water,

Deze vormen worden in bepaalde systemen ook wel gecombineerd. Standaard dient een systeem C minstens te voorzien in de afvoer van de vervuilde lucht in alle natte ruimtes (badkamer, keuken, wasplaats, wc,..). Tegenwoordig worden vanwege de strengere energetische eisen in de EPB steeds vaker ook de droge ruimten (bureau, slaapkamer, speelkamer,..) met een systeem C geventileerd.

Voor toepassing van een systeem C dienen ook de juiste raamroosters voorzien te worden, welke tevens ook conform de eisen zijn (bv. een klasse P3 of P4 raamrooster). Het raamrooster moet namelijk zorgen dat de verse buitenlucht op een gecontroleerde manier de bouw binnenkomt, en als er slagwind staat er geen te grote hoeveelheid buitenlucht naar binnen wordt geblazen.

Systeemconfiguraties systeem C

Binnen de verschillende vormen zijn ook verschillende configuraties mogelijk;

  • ventilatie enkel in de natte ruimtes, met meerdere ruimtes op een enkel luchtkanaaltracé,
  • ventilatie enkel in de natte ruimtes, met elke ruimte een apart luchtkanaaltracé,
  • ventilatie in de natte+droge ruimtes, met meerdere ruimtes op een enkel luchtkanaaltracé,
  • ventilatie in de natte+droge ruimtes, waar alle natte ruimtes met een apart luchtkanaaltracé & de droge ruimtes met meerdere op een enkel luchtkanaaltracé,
  • ventilatie in de natte+droge ruimtes, met elke ruimte een apart luchtkanaaltracé,
Systeem C van Renson – Project Ventilatie Kalmthout

Effect op het e-peil

Voor het effect op uw uiteindelijke e-peil dient u rekening te houden met de zogenoemde ‘reductiefactor warmteverlies’ van het te plaatsen systeem C, wat afhankelijk is van de configuratie van het systeem C.

Ook het vermogen van de Ventilatieunit heeft een effect op het uiteindelijke e-peil, en het reële vermogen (elektriciteitsverbruik van de ventilatormotor) zal gemeten worden bij de opstart van het Ventilatiesysteem. Niet enkel de keuze van Ventilatieunit heeft hier een effect op, ook het soort luchtkanalen & de goede plaatsing van deze luchtkanalen hebben hier een effect op, want een beter luchtkanalentracé=minder weerstand=een lager ventilatorvermogen (te vergelijken met een sportwagen uitgerust met een topklasse motor, maar voorzien van banden van een kleine stadsauto).

Met een systeem C gaat het door de huidige strengere energetische eisen in de EPB ook steeds moeilijker worden om hier het benodigde effect op het e-peil mee te bewerkstelligen. Er gaat dan bijvoorbeeld gekozen moeten worden voor een uitgebreidere, duurdere, configuratie. Als het gewenste effect dan nog niet wordt bereikt is er een keuze voor een systeem D, welke een vele malen groter effect op het e-peil heeft, of een extra investering in het aandeel hernieuwbare energie van de bouw.

Vergelijking met een systeem D

Er wordt bij de keuze voor een systeem C vaak aangehaald dat deze goedkoper zijn dan een systeem D, echter dienen de raamroosters & de eventuele uitgebreidere configuratie met alle sensoren in een systeem C niet vergeten te worden. Het onderhoud van een systeem C is goedkoper & gemakkelijker dan een systeem D, er is dan ook maar 1 ventilator aanwezig i.p.v. 2 én met minder andere componenten in de Ventilatieunit (zo is er geen warmtewisselaar, zomer by-pass,.. aanwezig in een systeem C), & zijn er geen luchtfilters aanwezig welke verschoond moeten worden. Ook is het energieverbruik door de aanwezigheid van slechts 1 ventilator lager dan een systeem D, al gaat er ook geen warmterecuperatie- zijn! Ook zal de te koude of te warme buitenlucht middels de raamroosters bij een systeem C binnen komen.

Hier leest u meer over het systeem D

Op zoek naar een Ventilatieunit conform de huidige energetische EPB eisen? Hier leest u meer over ons productgamma van Ventilatieunits.

Vergeet ook de luchtkanalen niet, daar deze een zeer belangrijk effect op de prestaties van uw Ventilatiesysteem hebben. Lees hier meer over ons productgamma & onze unieke oplossingen van luchtkanalen.


Contacteer onze specialist Energiezuinig Bouwen

gm@paulroefs.be  – 0468.04.48.90 (ma-vr) – Linkedin