Zonnestroom opslaan

Fotovoltaïsche zonnepanelen wekken stroom op door zonlicht. Wanneer er geen zon is gaan deze ook geen stroom kunnen opwekken, maar wanneer er veel zon is gaan deze juist veel stroom opwekken.

Daar u de stroom van uw PV-installatie (meestal) niet volledig opgebruikt op het moment van productie (overdag) gaat een deel hiervan op het stroomnet (injectie). Zodra u stroom injecteert op het stroomnet wordt u beschouwd als een ‘prosument’.

Met de analoge stroommeter in uw meterkast draaide deze wanneer u meer stroom opwekte dan gebruikte, en deze injecteerde op het stroomnet, terug. Door de invoering van de digitale meter gaat dit niet langer mogelijk zijn.

De Vlaamse regering had eerder een compensatie regeling uitgewerkt waarbij de terugdraaiende teller gedurende 15 jaar nog ‘virtueel’ zou blijven bestaan. Echter is deze regeling in januari 2021 door het grondwettelijk hof afgekeurd.

Dankzij de terugdraaiende teller had u als prosument een zeer groot financieel voordeel: u kreeg namelijk stroom vanaf het stroomnet op een duurder moment (avond) dan wanneer u deze injecteerde (overdag) & u was uw geproduceerde stroom niet ‘kwijt’ (het stroomnet diende als uw batterij). Dit valt nu dus volledig weg.

Met de digitale meter gaat u als prosument stroom welke u gebruikt vanaf het stroomnet (wat u op dat moment niet of te weinig produceert met uw zonnepanelen) worden aangerekend. Stroom welke u injecteert op het stroomnet kan worden vergoed door uw energieleverancier middels een injectiecontract (vraag uw energieleverancier voor de voorwaarden). Uiteraard gaat dit het eerdere voordeel met de analoge meter niet goed kunnen maken.

Zonnestroom opslaan middels een batterijsysteem
Om het voordeel te behouden kan u overwegen een batterijsysteem te voorzien. Deze zal overtollige stroom opslaan wanneer er meer wordt geproduceerd dan er wordt verbruikt. Uiteraard zitten er hier ook limieten aan en kan er tegenover de terugdraaiende teller niet oneindig stroom worden opgeslagen. Hoe veel stroom je kan opslaan hangt af van de zwaarte van het batterijsysteem, uiteraard dient u rekening te houden met een hoe zwaarder systeem u wenst, ook hoe duurder deze zal worden.

Om stroom op te slaan op een batterijsysteem heeft u naast geschikte batterijen ook een batterijomvormer nodig. Deze zorgt dat de stroom opgewekt door uw PV-panelen kan worden opgeslagen op de batterijen.

Vanwege het prijskaartje van batterijsystemen vandaag de dag raden wij aan om batterijsystemen vooral te gaan gebruiken om pieken in opwekking & gebruik te gaan opvangen. Vanaf 2022 wordt er namelijk een capaciteitstarief ingevoerd (https://www.vreg.be/nl/toekomst-nettarieven-capaciteitstarief) waardoor uw distributietarieven belast gaan worden op uw piekvermogen. Als u deze pieken in vermogen lager kan houden middels een batterijsysteem gaat u ook minder belast worden. Het piekvermogen verlagen wordt ‘peak shaving’ genoemd.

Wat wij u kunnen aanbieden
Zowel aannemers als installateurs kunnen bij ons terecht voor een volledig batterijsysteem, met batterijomvormer & schakelcentrale met optimalisatie. Particulieren & zelfbouwers helpen wij graag verder via een vakman uit uw regio (contacteer ons, wij brengen u graag in contact).

Premie voor de aanschaf van een batterijsysteem
Vlaanderen voorziet voor de aankoop & plaatsing van een batterijsysteem tot eind 2021 een premie aan natuurlijke personen. Organisaties & vennootschappen komen niet in aanmerking voor deze premie. Hoeveel de premie bedraagt & hoe u deze kunt aanvragen kunt u vinden via onderstaande websites.

Capaciteitstarief
Vanaf 2022 wordt het capaciteitstarief ingevoerd. Via de website van de VREG (Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) leest u hier meer over: https://www.vreg.be/nl/toekomst-nettarieven-capaciteitstarief


Contacteer onze specialist Energiezuinig Bouwen

gm@paulroefs.be  – 0468.04.48.90 (ma-vr) – Linkedin